Προσοχή αν λαμβάνουμε αυτά τα φάρμακα: Κάνουν κακό συνδυασμό με την υπερβολική ζέστη

Επιμέλεια: Κατερίνα Λυμπεροπούλου, FLUXFACTORY VIA GETTY IMAGES Νεαρή γυναίκα ετοιμάζει τη βαλίτσα της για καλοκαιρινές διακοπές, βάζοντας εντός της τα φάρμακά της.

34
Κι επιπλέον, τι γίνεται με την αποθήκευση φαρμάκων πριν από το ταξίδι αλλά και με τις συνταγές που έχουν παραδοθεί μέσω μέιλ.
Η υπερβολική ζέστη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με αυτή και να απειλήσει την υγεία με περισσότερο … ανεπαίσθητο τρόπο: Ενισχύοντας τις παρενέργειες πολλών φαρμάκων που λαμβάνει πολύς κόσμος.

Ο ζεστός καιρός, επίσης, μπορεί να βλάψει φάρμακα όπως η ινσουλίνη που απαιτούν ψύξη. Οι εισπνευστήρες μπορεί να εκραγούν. Τα EpiPens (σ.σ. ο αυτοεγχυτής επινεφρίνης, αλλιώς επίσης γνωστός ως αυτοένεση επινεφρίνης ή αδρεναλίνης – παγκοσμίως γνωστός με την εμπορική ονομασία, EpiPen – είναι ειδική ιατρική συσκευή για την έγχυση μετρημένης δόσης ή δόσεων αδρεναλίνης – συν. επινεφρίνης – μέσω τεχνολογίας αυτόματης έγχυσης) μπορεί να παρουσιάσουν δυσλειτουργία. Τα φάρμακα που παραδίδονται με το ταχυδρομείο μπορεί να αλλοιωθούν.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε κοινά προβλήματα και λύσεις που σχετίζονται με τη θερμότητα και την ιατρική:

Ποια φάρμακα θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα με τη ζέστη

Τα χάπια για την αρτηριακή πίεση που μειώνουν τα υγρά στο αίμα μπορεί να οδηγήσουν σε αφυδάτωση. Οι βήτα αναστολείς (σ.σ. κατηγορία φαρμάκων που χρησιμοποιούνται κυρίως για τη διαχείριση μη φυσιολογικών καρδιακών ρυθμών και για την προστασία της καρδιάς από ένα δεύτερο έμφραγμα του μυοκαρδίου μετά από ένα πρώτο έμφραγμα) μπορούν να μειώσουν τη ροή του αίματος στο δέρμα και να μας κάνουν λιγότερο ενήμερους για την επικίνδυνη θερμότητα.

Ορισμένα αντικαταθλιπτικά μπορεί να εμποδίσουν την ικανότητά μας να παραμένουμε ψύχραιμοι. Η ασπιρίνη και άλλα παυσίπονα χωρίς ιατρική συνταγή μειώνουν τα επίπεδα υγρών και νατρίου, καθιστώντας πιο δύσκολη την αντιμετώπιση των υψηλών θερμοκρασιών.

Επιπλέον, ο συνδυασμός θερμότητας και παρενεργειών φαρμάκων μπορεί να οδηγήσει σε ζαλάδα και πτώσεις. Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο, δηλώνει ο φαρμακοποιός Μπράντλεϊ Φίλιπς από το College of Pharmacy του Πανεπιστημίου της Φλόριδα.

Η, ας μιλήσουμε στο γιατρό ή στον φαρμακοποιό μας, λέει ο Φίλιπς. Ας ρωτήσουμε πόσο νερό μπορούμε να πίνουμε αν παίρνουμε φάρμακα που αυξάνουν την αφυδάτωση.

Συνιστά να παραμένουμε ενυδατωμένοι και «να μην βασιζόμαστε στην ικανότητα του σώματός μας να μας λέει ότι διψάμε».

Ορισμένα φάρμακα – αντιβιοτικά, αντιμυκητιακά και φάρμακα για την ακμή – μπορούν να αυξήσουν την ευαισθησία στον ήλιο, προκαλώντας εξανθήματα και ηλιακά εγκαύματα. Εάν τα λαμβάνουμε, ας μείνουμε κάτω από μια ομπρέλα ή ας φορέσουμε αντηλιακά υφάσματα και αντηλιακό, λέει ο δρ Μάικ Ρεν, οικογενειακός γιατρός στο Baylor College of Medicine του Χιούστον.

«Μπορεί να λαμβάνουμε αντιβιοτικά, να μην το πολυσκεφτούμε, να κατέβουμε στην παραλία και μετά να επιστρέψουμε με ένα τεράστιο έγκαυμα», λέει συγκεκριμένα ο Ρεν.

Πώς πρέπει να φυλάσσονται τα φάρμακα εν όψει ταξιδιού

Το φάρμακο γενικά πρέπει να φυλάσσεται σε δροσερό, ξηρό μέρος, εκτός εάν χρειάζεται ψύξη. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο αν ταξιδεύουμε.

Πριν από ένα καλοκαιρινό οδικό ταξίδι, ας ελέγξουμε τις ετικέτες για τις απαιτήσεις αποθήκευσης των φαρμάκων μας. Ας μεταφέρουμε τα φάρμακά μας σε ψυγείο όταν ταξιδεύουμε με αυτοκίνητο, ακόμα κι αν δεν χρειάζονται ψύξη. Το πορτ-μπαγκάζ ή το ντουλαπάκι του αυτοκινήτου μπορεί να ζεσταθεί πολύ για αποθήκευση ακόμη και σε θερμοκρασία δωματίου.

Ταξιδεύουμε με αεροπλάνο;

Είναι πάντα καλύτερο να κρατάμε τα φάρμακα στη χειραποσκευή μας σε περίπτωση που καθυστερήσει ή χαθεί η παραδοθείσα αποσκευή μας και μπορεί να κρυώσει πολύ στο … αμπάρι.

Και τι γίνεται με τις συνταγές που έχουν παραδοθεί μέσω μέιλ

Τα φαρμακεία ταχυδρομικής παραγγελίας είναι υπεύθυνα για τη διατήρηση των φαρμάκων μας σε ασφαλείς θερμοκρασίες κατά την αποθήκευση και τη μεταφορά τους. Η καλύτερη πρακτική είναι η αποστολή ευαίσθητων φαρμάκων σε ειδική συσκευασία με παγοκύστες και μόνιτορ θερμοκρασίας.

Αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Μια παραγγελία μπορεί να φτάσει τη λάθος στιγμή λέει ο Ρεν ο οποίος βοήθησε τη μητέρα του που παραθέριζε ώστε να έρθουν τα φάρμακα που είχε παραγγείλει στο σπίτι της στο Χιούστον καθώς (εκεί όπου έκανε διακοπές) υπήρχε τρομερή ζέστη…

Ως εκ τούτου, αν πιστεύουμε ότι το φάρμακο που έχουμε παραγγείλει έχει καταστραφεί από τη ζέστη, ας καλέσουμε το φαρμακείο μας κι ας αναφέρουμε το πρόβλημα.

Χρειάζεται περισσότερη έρευνα

Ερευνητές στις ΗΠΑ και την Αυστραλία λένε ότι ορισμένες από τις προειδοποιήσεις που στέλνονται γενικώς σχετικά με τη ζέστη και τα φάρμακα δεν βασίζονται και σε πολλά επιστημονικά στοιχεία. Ο Ολι Τζέι του Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ επιβεβαίωσε μόνο τέσσερις από τις 11 κατηγορίες φαρμάκων που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απαριθμεί ως κατηγορίες SOS για την υψηλή θερμοκρασία.

Προτείνει αλλαγή χειρισμού τους, όχι (αλλαγή των ίδιων των) φαρμάκων, όπως να τα κρατάμε μακριά από τη ζέστη. «Να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί», λέει.

Τέλος, η δρ. Ρινέ Σάλας, γιατρός στα επείγοντα στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, αναφέρει ότι καθώς η κλιματική αλλαγή επιταχύνεται, υπάρχει ανάγκη να γνωρίζουμε ποια φάρμακα είναι τα πιο επικίνδυνα σε υψηλές θερμοκρασίες ζέστη.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!