Η νέα τάση του TikTok συστήνεται ως το απόλυτο αντίδοτο στο φόβο της απόρριψης και την αντιμετώπιση του κοινωνικού άγχους – Λειτουργεί όμως πραγματικά;
Μια νέα τάση που «σαρώνει» το TikTok προκαλεί τους χρήστες να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους κατά μέτωπο, θέτοντας σκόπιμα τους εαυτούς τους σε καταστάσεις όπου κινδυνεύουν με κοινωνική απόρριψη. Το σχετικό hashtag της τάσης που έγινε γνωστή ως «θεραπεία απόρριψης» μετρά ήδη πάνω από 63 εκατομμύρια προβολές και χαιρετίζεται ως μια νέα προσέγγιση για την αντιμετώπιση του κοινωνικού άγχους.
Η θεραπεία απόρριψης περιλαμβάνει τη σκόπιμη αναζήτηση καταστάσεων με υψηλό ενδεχόμενο απόρριψης, όπως το να δώσετε σε έναν άγνωστο τον αριθμό του τηλεφώνου σας ή να ζητήσετε από κάποιον να σας κεράσει φαγητό. Η ιδέα είναι να αγκαλιάσετε τη δυσφορία της πιθανής απόρριψης ως έναν τρόπο να ξεπεράσετε τους φόβους σας και να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας. Ορισμένοι από τους χρήστες της δημοφιλούς πλατφόρμας ισχυρίζονται ήδη ότι η θεραπεία απόρριψης έχει αλλάξει τη ζωή τους, ενώ άλλοι παραμένουν επιφυλακτικοί.
Η θεραπεία απόρριψης δεν έχει τις ρίζες της στην παραδοσιακή ψυχοθεραπεία, αλλά πρόκειται περισσότερο για μια μέθοδο αυτοβοήθειας. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τον Καναδό επιχειρηματία Jason Comely, ο οποίος δημιούργησε μια τράπουλα με κάρτες προτάσεων για να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να αναζητήσουν την απόρριψη. Η ιδέα έγινε αργότερα δημοφιλής από τον επιχειρηματία και ομιλητή Jia Jiang. Το πρόγραμμά του με τίτλο «100 Days of Rejection Therapy» κατέγραφε τις εμπειρίες του από την εσκεμμένη αναζήτηση της απόρριψης κι έγινε viral στο YouTube το 2012.
Ο Jiang εξηγεί: «Αν φοβάσαι την απόρριψη, συχνά αφήνεις τον φόβο της απόρριψης να σου υπαγορεύσει τι θα κάνεις. Απορρίπτετε τον εαυτό σας πολύ περισσότερο απ’ ό,τι το κάνουν οι άλλοι».