14 ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΖΕΙΣ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ

Ρ. Καρασιλιώτη

24

Γνωρίζουμε όλοι ότι τα τρόφιμα διατηρούνται καλύτερα ή αποκλειστικά στο ψυγείο. Υπάρχουν, όμως, κάποιες τροφές που το ψυγείο τις… σκοτώνει. Ποιες είναι αυτές;

Το καλοκαίρι προχωράει ακάθεκτο και οι θερμοκρασίες όλο και ανεβαίνουν. Ζεσταίνεσαι, ιδρώνεις, φυσάς, ξεφυσάς και τα θες όλα κρύα: ένα παγωμένο νεράκι, ένα δροσερό φρούτο, μια σαλάτα από το ψυγείο, ένα παγωτό. Τα ψυγεία δουλεύουν ασταμάτητα και δεν μπορείς να φανταστείς τη ζωή χωρίς αυτά.

Ήξερες, όμως, ότι υπάρχουν τροφές που όταν μπουν στο ψυγείο… υποφέρουν; Σε κάποια φρούτα και λαχανικά αλλοιώνεται η γεύση τους, σε άλλα επηρεάζεται η υφή τους. Μπορεί, επίσης, να μαλακώσουν εξωτερικά ή να απορροφήσουν μυρωδιές. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες καταστρέφουν το λεγόμενο USP (Unique Selling Proposition), δηλαδή αυτό που κάνει ένα προϊόν διαφορετικό και καλύτερο από τον ανταγωνισμό.

Ας δούμε, λοιπόν, 14 τροφές που καλό είναι να μην βάζεις στο ψυγείο:

1. Μπανάνες

Θα πρέπει να τις διατηρείς σε θερμοκρασία δωματίου. Μόνο έτσι ωριμάζουν φυσικά. Διαφορετικά, αν τις βάλεις στο ψυγείο, σταματάς τη διαδικασία ωρίμανσής τους.

τροφές ψυγείο

iStock

2. Αβοκάντο

Τα άγουρα αβοκάντο δεν ωριμάζουν στο ψυγείο, οπότε άφησέ τα στον πάγκο της κουζίνας σου, μέσα σε ένα καλάθι, μέχρι να γίνουν όπως τα θες.

3. Ντομάτες

Οι ντομάτες είναι από τις τροφές που χρειάζεται να κρατάς έξω από το ψυγείο και μακριά από τις χαμηλές θερμοκρασίες, αν θέλεις να διατηρήσουν το άρωμα και την υφή τους.

4. Φρέσκα μυρωδικά

Αν σου περίσσεψε βασιλικός, μαϊντανός, δυόσμος ή κάποιο άλλο φρέσκο μυρωδικό, μην το βάλεις στο ψυγείο γιατί θα ξεραθεί. Για να διατηρήσεις φρέσκα τα μυρωδικά, μπορείς να τα βάλεις σε ένα ποτήρι με δροσερό νερό και να το τοποθετήσεις σε ένα σημείο της κουζίνας που δεν θα το χτυπάει ήλιος.

5. Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο που σου στέλνουν από το χωριό, καλό είναι να το αποθηκεύσεις σε γυάλινο δοχείο και να το φυλάξεις σε ένα δροσερό σημείο όπου δεν θα εκτίθεται στον ήλιο. Αν κάνεις το λάθος και το βάλεις στο ψυγείο, να ξέρεις ότι θα παγώσει.

6. Καρπούζι και πεπόνι

Μην βιαστείς να βγάλεις συμπεράσματα. Οι ειδικοί τροφίμων συμβουλεύουν να διατηρείς αυτές τις δύο τροφές εκτός ψυγείου, όταν πρόκειται για ολόκληρο το φρούτο. Από τη στιγμή που θα το κόψεις σε κομμάτια, όμως, μπορείς να το κλείσεις σε μπολ και να το αποθηκεύσεις στο ψυγείο.

7. Ψωμί

Ναι, σωστά διάβασες! Το ψωμί στο ψυγείο μπαγιατεύει και ξεραίνεται. Είναι προτιμότερο να το τυλίξεις με μια μεμβράνη και να το αποθηκεύσεις στην παραδοσιακή ψωμιέρα.

τροφές ψυγείο

iStock

 

8. Πατάτες

Μερικοί συνηθίζουν να βάζουν τις πατάτες στο ψυγείο, για να τις διατηρήσουν περισσότερο. Όμως, όταν τις τοποθετείς ωμές σε χαμηλές θερμοκρασίες αυξάνεται η περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα. Όταν στη συνέχεια τις μαγειρέψεις, τα σάκχαρα αυτά θα οδηγήσουν στον σχηματισμό μίας δυνητικά επικίνδυνης ένωσης, του ακρυλαμιδίου. Διατήρησε τις πατάτες σε σκοτεινό και ξηρό μέρος και μέσα σε χάρτινη σακούλα μαναβικής.

9. Κρεμμύδι και σκόρδο

Τα κρεμμύδια και τα σκόρδα διατηρούνται, επίσης, εκτός ψυγείου, σε ξηρό και σκοτεινό μέρος. Διαφορετικά, θα μουχλιάσουν λόγω της υγρασίας που υπάρχει μέσα στην οικιακή συσκευή.

10. Καφές

Ο καφές είναι μία από τις τροφές που πολλοί κάνουν το λάθος να αποθηκεύουν στο ψυγείο. Έτσι, όμως, όταν έρθει η στιγμή να τον καταναλώσεις, τότε πιθανότατα θα γευτείς και ό,τι άλλο υπάρχει μέσα στο ψυγείο, καθώς ο καφές απορροφά μυρωδιές. Καλύτερα να τον βάλεις σε ένα γυάλινο βάζο και να τον φυλάξεις στο ντουλάπι της κουζίνας.

11. Σοκολάτα

Μπορεί να φαίνεται περίεργο, αλλά η σοκολάτα καλύτερα να μην μπαίνει στο ψυγείο. Απορροφά εύκολα τις μυρωδιές από τα υπόλοιπα τρόφιμα, η γεύση της αλλοιώνεται και επηρεάζεται η σύστασή της. Διατήρησε την εκτός ψυγείου, απλώς φρόντισε να μην μένει εκτεθειμένη σε υψηλές θερμοκρασίες.

τροφές ψυγείο

iStock

12. Πιπεριά

Θέλεις η πιπεριά σου να παραμένει τραγανή; Αν ναι, έχε υπόψη σου ότι η υγρασία του ψυγείου θα επηρεάσει σε σύντομο χρονικό διάστημα την υφή της. Αν, ωστόσο, είναι απαραίτητο να τοποθετηθεί στο ψυγείο, φρόντισε να την τυλίξεις καλά με χαρτί κουζίνας και να την βάλεις στο συρτάρι με τα φρούτα.

13. Αγγούρι

Το αγγούρι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό κι έτσι κατατάσσεται στις τροφές που μαλακώνουν γρήγορα στο ψυγείο. Φρόντισε να το κρατάς στον πάγκο της κουζίνας σου, ίσως μαζί με τις πιπεριές και τις ντομάτες, ώστε να το απολαμβάνεις τραγανό στις σαλάτες σου.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!