Πέρα από ωφέλιμο είναι και νόστιμο, ισχυρίζονται οι ερευνητές που έφτιαξαν παγωτό από αυτό το εναλλακτικό γάλα
Το παγωτό από γάλα φοράδας μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμο για το έντερο και νόστιμο για τους γευστικούς κάλυκες, ισχυρίζονται οι επιστήμονες. Εδώ και γενιές, λαοί στην Κεντρική Ασία ομνύουν στα οφέλη του γάλακτος φοράδας, για το οποίο ερευνητές από την Πολωνία είναι πεπεισμένοι πως πρέπει να αξιοποιηθεί και στην παρασκευή παγωτού.
Αναπτύσσοντας τέσσερις διαφορετικούς τύπους παγωτού, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας της Δυτικής Πομερανίας στο Στσέτσιν βρήκαν ότι τα εκείνα που περιείχαν το γάλα φοράδας που είχε υποστεί ζύμωση, λειτουργούσαν ως καλή πηγή προβιοτικών με προστατευτικές ιδιότητες, αποτρέποντας την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων στο έντερο. Κατά τη χώνεψή του, απορροφώνται οι πρωτεΐνες του, που έχουν αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο PLoS ONE.
Οι τέσσερις τύποι παγωτού
Το γάλα φοράδας παστεριώθηκε πρώτα στους 65°C για μισή ώρα -θερμοκρασία παρόμοια με αυτή του αγελαδινού γάλακτος- πριν παρασκευαστούν 60 δείγματα παγωτού.
Το πρώτο παγωτό περιείχε βακτήρια που υπάρχουν στο γιαούρτι, το δεύτερο βακτήρια γιαουρτιού μαζί με το προβιοτικό ινουλίνη, το τρίτο το βακτήριο Lacticaseibacillus rhamnosus, και το τέταρτο το βακτήριο Lactiplantibacillus.
Τα δείγματα παγωτού δοκιμάστηκαν και αξιολογήθηκαν ως μαλακά, κρεμώδη, με ευχάριστη γεύση. «Το γάλα φοράδας είναι ένα πρόσφορο για τα προβιοτικά. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με την υψηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη, η οποία αποτελεί ευνοεί τα προβιοτικά βακτήρια» δήλωσαν οι ερευνητές και πρόσθεσαν πως, αν και η βιβλιογραφία για το παγωτό από γάλα φοράδας είναι περιορισμένη, θα μπορούσε να θεωρηθεί βιώσιμο υλικό για την παραγωγή γιαουρτιού και παγωτού με προβιοτικά.
Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι το γάλα φοράδας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία φυματίωσης, γαστρικών ελκών και ακόμα και χρόνιας ηπατίτιδας. Παράλληλα, σε μια εποχή που οι αλλεργίες εμφανίζουν αυξανόμενες τάσεις, το γάλα αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει εναλλακτική για άτομα που δεν μπορούν να καταναλώσουν γάλα αγελάδας.