Το ξύρισμα στο μπικίνι πολύ συχνά αυξάνει τον κίνδυνο επαναλαμβανόμενων δυσάρεστων λοιμώξεων, προειδοποιούν οι επιστήμονες.
Οι επιστήμονες είναι σαφείς: το πολύ συχνό ξύρισμα στην ευαίσθητη περιοχή αυξάνει τον κίνδυνο επαναλαμβανόμενων ουρολοιμώξεων.
Οι ουρολοιμώξεις είναι δυσάρεστες αλλά αρκετά συχνές, επηρεάζοντας την ουροδόχο κύστη, την ουρήθρα ή τα νεφρά. Συνήθως προκαλούνται από τα βακτήρια που βρίσκονται στα κόπρανα και εισέρχονται στο στείρο ουροποιητικό σύστημα, που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή και απέκκριση των ούρων μέσω της ουρήθρας. Αποτελείται από την ουρήθρα, τους ουρητήρες, την ουροδόχο κύστη και τους νεφρούς.
Οι γυναίκες έχουν κοντύτερη ουρήθρα από τους άνδρες, επομένως τα βακτήρια έχουν μικρότερο δρόμο να διανύσουν για να φτάσουν στην ουροδόχο κύστη ή στα νεφρά και να προκαλέσουν μόλυνση.
Ερευνητές από το Ιατρικό Κολλέγιο του Πανεπιστημίου Jagiellonian στην Πολωνία λένε ότι το 50% των γυναικών θα αναπτύξουν τουλάχιστον μια ουρολοίμωξη κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Είναι επίσης πιθανό να εμφανίσεις επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις, όταν η λοίμωξη επαναεμφανιστεί μετά τη θεραπεία ή εμφανιστεί δύο φορές σε έξι μήνες.
Ξύρισμα = καθαριότητα;
Οι γυναίκες που επιλέγουν να κάνουν αποτρίχωση ή να ξυρίσουν την ευαίσθητη περιοχή, συχνά το κάνουν για να αισθάνονται καθαρές. “Αλλά η ηβική τρίχα δεν είναι βρώμικη και αυτή η άποψη είναι εσφαλμένη”, λένε οι ερευνητές.
“Οι ανθρώπινες τρίχες έχουν πράγματι αποδειχθεί ότι αναστέλλουν την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων”, έγραψαν οι επιστήμονες στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports.
Για να το αποδείξουν αυτό, οι ερευνητές ζήτησαν από γυναίκες ηλικίας 18-45 ετών να συμπληρώσουν μια έρευνα. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αποκαλύψουν πόσο χρονών ήταν όταν εμφάνισαν την πρώτη τους ουρολοίμωξη, ιατρικές πληροφορίες όπως εάν ήταν έγκυες ή είχαν διαβήτη, πόσο συχνά έκαναν σεξ και αν είχαν νέο σύντροφο. Τους ζητήθηκε επίσης να μοιραστούν τις πρακτικές αποτρίχωσης και περιποίησης τους πριν από 12 μήνες, καθώς και πόσο συχνά είχαν ουρολοιμώξεις εκείνη την περίοδο.
Από τις 2.409 γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα, το 74% ανάφερε ότι είχε αποτριχώσει όλη την ευαίσθητη περιοχή κάποια στιγμή τον τελευταίο χρόνο. Οι ερευνητές όρισαν τις γυναίκες που έκαναν αποτρίχωση καθημερινά ή εβδομαδιαία ως “ακραίες καλλωπίστριες”. Περίπου το 67% ανήκε σε αυτή την κατηγορία.
Οι γυναίκες που έκαναν σεξ τουλάχιστον μία φορά το μήνα και είχαν την πρώτη τους ουρολοίμωξη, πριν από την ηλικία των 15 ετών, είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τουλάχιστον μία ουρολοίμωξη κάθε χρόνο.
“Οι γυναίκες που ήταν ακραίες καλλωπίστριες τους τελευταίους 12 μήνες είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις”, πρόσθεσαν. Η ομάδα περιέγραψε τις υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις ως τουλάχιστον τρεις λοιμώξεις μέσα σε ένα χρόνο.
Η εμφάνιση μιας πρώτης ουρολοίμωξης στην παιδική ηλικία, η ύπαρξη με νέο σεξουαλικό σύντροφο και η συχνή σεξουαλική επαφή αύξησαν επίσης τον κίνδυνο δυσάρεστων επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων.
“Αν και δεν συνδέεται με τον συνολικό κίνδυνο ουρολοίμωξης, η συχνή αποτρίχωση ενδέχεται να αφαιρέσει μια προστατευτική μικροβιακή ασπίδα”, δήλωσε ο συγγραφέας Andrzej Galbarczyk. Οι τρίχες στην ηβική περιοχή βοηθούν στη διατήρηση του μικροβιώματος.
Επιπλέον, φιλοξενούν βακτήρια Lactobacillus που “θα μπορούσαν να προσφέρουν “αντιμικροβιακή προστασία” αποτρέποντας τον αποικισμό από άλλους μικροοργανισμούς”, είπαν. “Οι μικροβιακοί πληθυσμοί των ειδών Lactobacillus έχουν ισχυρή ανασταλτική δράση στην Escherichia coli, την πιο κοινή αιτία για ουρολοίμωξη.
“Τέλος, να σημειωθεί, ότι η αποτρίχωση μπορεί να οδηγήσει σε πολλές επιπλοκές στην υγεία. Η πιο συνηθισμένη είναι ο κνησμός των γεννητικών οργάνων, ακολουθούμενος από ερεθισμό, λοίμωξη του δέρματος, εξάνθημα, κοψίματα ή αιμορραγία, ακμή, αλλεργική αντίδραση και τρίχες που φυτρώνουν προς τα μέσα (θυλακίτιδα)”.
Ποια είναι τα συμπτώματα ουρολοίμωξης
- Έντονη, επίμονη επιθυμία για ούρηση, επιτακτική ούρηση
- Αποβολή πολύ μικρής ποσότητας ούρων παρά την έντονη ανάγκη για ούρηση
- Αίσθημα καύσου (τσούξιμο) κατά την ούρηση
- Ούρα που φαίνονται θολά ή κόκκινα (αιματουρία)
- Δύσοσμα ούρα
- Πόνος στην κοιλιά
- Πυρετός (πυελονεφρίτιδα)
Επισκέψου τον γιατρό εάν έχεις συμπτώματα ουρολοίμωξης, εάν είσαι έγκυος ή εάν τα συμπτώματά σου επιδεινωθούν ή δεν βελτιωθούν μετά από δύο ημέρες.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η τριχοφύια στην ηβική περιοχή μπορεί να είναι ευεργετική για τη διατήρηση της ουρογεννητικής υγείας των γυναικών.
Διάγνωσης της ουρολοίμωξης
Η διάγνωση της ουρολοίμωξης γίνεται με ουρολογικές εξετάσεις (γενική και καλλιέργεια ούρων). Μετά ακολουθεί αντιβιόγραμμα για να προσδιοριστεί η ευαισθησία του μικροβίου στα αντιβιοτικά. Ο ουρολόγος θα συνταγογραφήσει την αντιβίωση που θα χρειαστείς και το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα πρέπει να τη λάβεις. Αν το πρόβλημα επιμένει ή πρόκειται για υποτροπιάζουσα ουρολοίμωξη μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω ιατρικός έλεγχος με υπέρηχο, πυελογραφία και κυστεοσκόπηση.