Σου “γυάλισε” κάτι στο μάτι και το πήρες κρυφά, βάζοντάς το μέσα στο μπουφάν σου; Ακόμη και το αθώο κλέψιμο είναι σημάδι αυτού του επικινδύνου νοσήματος.
Ένα πρώιμο σημάδι άνοιας και γενικότερα εκφυλιστικών νόσων του εγκεφάλου και του κεντρικού νευρικού συστήματος, είναι αυτό: εάν κάποιος συγγενής σου ξαφνικά βρίσκει χαρά στο να κλέβει μικροαντικείμενα από καταστήματα, ίσως πρέπει να απευθυνθείς άμεσα σε έναν νευρολόγο.
Οι περισσότερες περιπτώσεις κλοπής σε υγιή άτομα απαιτούν κάποιου είδους πρόθεση. Όταν ένα άτομο με άνοια παίρνει τα υπάρχοντα κάποιου άλλου και αρνείται να τα επιστρέψει, η πρόθεση συνήθως δεν είναι η αιτία. Ως αποτέλεσμα της σύγχυσης, του αποπροσανατολισμού και της κακής κρίσης, τα άτομα με άνοια θα μπορούσαν είτε να είχαν ξεχάσει ότι πήραν αυτό το αντικείμενο στην αρχή, να το είχαν τοποθετήσει σε λάθος θέση και να ξέχασαν που το έβαλαν, να νόμιζαν ότι τους ανήκε (πιθανόν επειδή είχαν ένα παρόμοιο αντικείμενο στο παρελθόν), ή άλλους λόγους.
Γιατί κλέβει κάποιος που έχει άνοια;
Αυτή δεν είναι μια ασυνήθιστη συμπεριφορά για άτομα με άνοια και πρέπει να αντιμετωπίζεται με προσοχή και ευαισθησία. Λάβε επίσης υπόψη το γεγονός ότι σε πολλά άτομα με άνοια τους αρέσει να “κρατούν” αντικείμενα, ανεξάρτητα από το τι είναι, επειδή παρέχουν κάποιο είδος άνεσης μέσω της απτικής διέγερσης. Αν κάποιος πάρει το πουλόβερ κάποιου άλλου, μπορεί να μην είναι επειδή χρειάζεται ένα πουλόβερ, αλλά επειδή το απαλό ζεστό υλικό το νιώθει στα χέρια του ή παρασύρεται από το χρώμα ή την υφή του.
Αντιμετώπισέ το με ευαισθησία
Εάν δεις ότι ένα άτομο έχει πάρει ένα αντικείμενο που δεν του ανήκει, είναι σημαντικό να μην αντιδράσεις σαν να το έκλεψε. Κάνε τα εξής:
- Περίμενε λίγα λεπτά μέχρι να το αφήσει στην άκρη και να το του πάρεις όταν δεν βλέπει.
- Αντικατάστησε το με κάτι παρόμοιο για να μην νιώσει απώλεια σε περίπτωση που το θυμηθεί.
- Δώσε του ένα κουτί με τα αγαπημένα του πράγματα. Για παράδειγμα, αν έχεις παρατηρήσει ότι παίρνει νομίσματα, μολύβια και φωτογραφίες, μπορείς να του δώσεις ένα κουτί παπουτσιών με αυτά τα αντικείμενα, ώστε να τα κρατήσει και να τα νιώθει δικά του.
- Αν θέλεις να γίνεις πιο δημιουργική, κάνε διασκεδαστική και διεγερτική τη δραστηριότητα αυτή. Δημιούργησε ένα κουτί μνήμης συλλέγοντας μερικά από τα αγαπημένα του αντικείμενα και αναπολήστε μαζί τη σημασία τους. Διακοσμώντας το κουτί με το όνομά του/ης ή/και τη φωτογραφία του/της, μπορείς συχνά να υποδεικνύεις το “κουτί της/του” κάθε φορά που ψάχνει κάτι.