Επτά συνήθειες που ούτε θα φανταζόμασταν ότι προκαλούν καρδιακά προβλήματα

18

Είναι γνωστό ότι ορισμένες συνήθειες, όπως το κάπνισμα ή η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων αλκοόλ, μπορούν να βλάψουν την καρδιά μας με την πάροδο του χρόνου.

Αλλά πολλές από τις καθημερινές συνήθειες που δεν φανταζόμαστε – πόσο συχνά βουρτσίζουμε τα δόντια μας, τα συμπληρώματα που παίρνουμε και η ποσότητα καφέ που πίνουμε – μπορούν επίσης να επηρεάσουν την υγεία της καρδιάς μας.

Αυτό που κάνουμε, τρώμε και πίνουμε μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την αρτηριακή μας πίεση, τη χοληστερόλη και τον καρδιακό ρυθμό και τελικά να επηρεάσει τη συνολική καρδιακή μας λειτουργία.
Ακολουθούν μερικές καθημερινές συνήθειες που μπορούν να συμβάλουν σε καρδιακά προβλήματα:
Κακή δίαιτα ή εξάλειψη ορισμένων μακροθρεπτικών συστατικών

Ο δρ. Ντάνιελ Εντμουντόβιτζ, επικεφαλής καρδιολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Temple, λέει ότι οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι τρώνε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή, αλλά, στην πραγματικότητα, αυτό που κάνουν είναι να προετοιμάζονται για καρδιακά προβλήματα. .

Για παράδειγμα, έχει δει ανθρώπους που ακολουθούν δίαιτα χαμηλής χοληστερόλης να αποφεύγουν τα υγιή λίπη, ένα σημαντικό μακροθρεπτικό συστατικό. Στη συνέχεια, μπορεί να τρώνε πάρα πολλούς υδατάνθρακες. Αν και αυτός ο τύπος δίαιτας δεν θα προκαλούσε αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και να επιδράσει στο σάκχαρο και τον διαβήτη, σύμφωνα με τον δρ. Εντμουντόβιτζ.

Η αστραπιαία δίαιτα μπορεί παρομοίως να επιβαρύνει το καρδιαγγειακό σύστημα και έρευνα έχει δείξει ότι μια ξαφνική και ακραία αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της καρδιακής λειτουργίας.

«Το να πηγαίνει κανείς από την μια ακραία κατάσταση στην άλλη δεν βοηθά», λέει ο Εντμουντόβιτζ.
Κοινωνική απομόνωση και μοναξιά

Η απομόνωση μπορεί επίσης να έχει βαθύ αντίκτυπο στην υγεία της καρδιάς μας, σύμφωνα με τον δρ Ρίγκβεντ Ταντγουάλκαρ, πιστοποιημένο καρδιολόγο στο Κέντρο Υγείας Providence Saint John στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια.

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένες γυναίκες έχουν 8% υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου όταν ζουν σε απομόνωση και 5% υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο όταν ζουν με μοναξιά. Για τα άτομα που βιώνουν τόσο κοινωνική απομόνωση όσο και μοναξιά, ο κίνδυνος για καρδιακή νόσο αυξάνεται στο 27%.

Η απομόνωση μπορεί επίσης να συμβάλει στην κατάθλιψη και η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου όπως υπέρταση, καθιστική ζωή και κακές διατροφικές συνήθειες, σύμφωνα πάντα με τον Εντμουντόβιτζ. «Η απομόνωση είναι μεγάλο (πρόβλημα) και συμβάλλει στην κακή υγεία της καρδιάς», λέει ο ίδιος.

Η κακή στοματική υγιεινή

Η κακή στοματική υγιεινή – όπως η τερηδόνα των ούλων και των δοντιών – μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο βακτηριακών λοιμώξεων στην κυκλοφορία του αίματος. Σύμφωνα με τον Ταντγουάλκαρ, είναι πολύ εύκολο για τα βακτήρια στο στόμα να ταξιδέψουν στο αίμα.

Πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι ο τακτικός καθαρισμός των δοντιών συνδέεται με καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία της καρδιάς.

Ο Εντμουντόβιτζ λέει ότι είναι γνωστό πως η ουλίτιδα και η κακή στοματική υγιεινή προκαλούν μια φλεγμονώδη κατάσταση που θα μπορούσε να επιδεινώσει τα καρδιακά προβλήματα όπως η υψηλή χοληστερόλη ή η ρήξη πλάκας.

«Η καλή στοματική υγιεινή είναι σημαντική. Δεν μπορούμε να πούμε 100% ότι το βούρτσισμα και το νήμα κάθε μέρα θα αποτρέψουν ένα έμφραγμα, αλλά (η αποφυγή τους) θα μπορούσε να αυξήσει την ευπάθεια κάποιου εάν παρουσιάζει τους άλλους τυπικούς παράγοντες κινδύνου», σημειώνει πάντα ο ίδιος.

Ορισμένα φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής

Ορισμένα φάρμακα έχουν βρεθεί ότι προκαλούν καρδιαγγειακά προβλήματα. Τα φάρμακα για τη ΔΕΠΥ, για παράδειγμα, μπορούν να ενισχύσουν το νευρικό σύστημα και να προκαλέσουν αυξημένο καρδιακό ρυθμό και αρτηριακή πίεση. Φάρμακα με διουρητική δράση μπορεί να μειώσουν την αρτηριακή πίεση και σε άτομα με φυσικά χαμηλή αρτηριακή πίεση, να οδηγήσουν σε συμπτώματα όπως λιποθυμία και ζάλη.

Ο Ταντγουάλκαρ τονίζει ότι αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι πρέπει να ανησυχούν για τα φάρμακά τους. Ωστόσο, όσοι έχουν προδιάθεση για προβλήματα αρτηριακής πίεσης ή καρδιακού ρυθμού μπορεί να χρειαστεί να είναι προσεκτικοί με τη δοσολογία των φαρμάκων τους. Ο γιατρός μας θα πρέπει να λάβει υπόψη το ιστορικό της υγείας της καρδιάς μας ενώ θα υπολογίζει τη σωστή δόση για εμάς.

Τα συμπληρώματα μπορούν επίσης να επηρεάσουν την καρδιά, ειδικά μεταξύ ατόμων που λαμβάνουν βιταμίνες και φυτικά συμπληρώματα που δεν χρειάζονται στην πραγματικότητα. Τα συμπληρώματα μπορούν να αλληλεπιδράσουν με συνταγογραφούμενα φάρμακα και επίσης να έχουν καταστροφικές επιδράσεις στην καρδιά, σύμφωνα με τον Ταντγουάλκαρ . Συνιστά να μιλήσουμε με έναν γιατρό σχετικά με τα συμπληρώματα ώστε να προσδιορίσουμε εάν υπάρχει πιθανότητα να επηρεάσουν την υγεία της καριάς μας.

Υπερβολική καφεΐνη

Ο καφές είναι γενικά ασφαλής και προστατευτικός για την καρδιά. Έρευνες δείχνουν, μάλιστα, ότι η κατανάλωση δύο φλιτζανιών καφέ την ημέρα προσφέρει τα μεγαλύτερα καρδιαγγειακά οφέλη.

Αλλά ο υπερβολικός καφές μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις επειδή «μπορεί να επιταχύνει την καρδιά, να προκαλέσει αυξημένο καρδιακό ρυθμό, να προκαλέσει συστολή των αιμοφόρων αγγείων και αυξημένη αρτηριακή πίεση και σίγουρα εάν είμαστε επιρρεπείς σε διαταραχές του ρυθμού της καρδιάς, η καφεΐνη σε υψηλές δόσεις μπορεί να τα προκαλέσει όλα αυτά», σύμφωνα με τον Ταντγουάλκαρ.

Η καφεΐνη θεωρείται ασφαλής μέχρι 300 έως 400 χιλιοστόγραμμα, αλλά πέρα απ′ αυτό το όριο μπορεί να έχει έναν «καταρράκτη» αρνητικών επιπτώσεων.

Έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι ο φιλτραρισμένος καφές συνδέεται με καλύτερα επίπεδα χοληστερόλης από τον αφιλτράριστο. «Συχνά δεν συνδέουμε τη χοληστερόλη με τον καφέ, αλλά ο φιλτραρισμένος καφές έχει λιγότερη κακή χοληστερόλη από λιγότερο φιλτραρισμένο καφέ», αναφέρει επιπλέον ο Ταντγουάλκαρ. Γενικά, όσο πιο μαύρος είναι ο καφές, τόσο πιο υγιεινός είναι για τον οργανισμό.

Στρες που δεν μπορούμε να ελέγξουμε

Όταν ο αυτόνομος μηχανισμός του στρες «μάχη ή φυγή» ενεργοποιείται σε χρόνια βάση, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο σώμα και παρατεταμένη απελευθέρωση ορμονών του στρες όπως η αδρεναλίνη. Αυτοί οι παράγοντες μαζί μπορούν να προκαλέσουν φυσιολογικές αλλαγές στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων των αυξήσεων της αρτηριακής πίεσης, της υψηλής χοληστερόλης, της παχυσαρκίας, της αντίστασης στην ινσουλίνη και των ηλεκτρικών διαταραχών του ρυθμού, σύμφωνα με τον Ταντγουάλκαρ.

Το χρόνιο στρες μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο πήξης του αίματος σε όλο το σώμα. Εάν σχηματιστεί θρόμβος σε μια αρτηρία που είναι ήδη στενή, μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή.«Αυτός είναι ο λόγος που οι άνθρωποι που έχουν πολύ χρόνιο στρες συχνά, θα καταλήξουν με καρδιακή προσβολή», δηλώνει επίσης ο ίδιος.

Τα εναύσματα για άγχος είναι παντού γύρω μας και μπορεί να είναι δύσκολο να ξεφύγουμε. Επειδή αυτά τα ερεθίσματα δεν εξαφανίζονται, είναι σημαντικό να μάθουμε πώς να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά το άγχος μας, λέει ο Ταντγουάλκαρ, ο οποίος συνιστά δραστηριότητες ανακούφισης από το άγχος όπως ο διαλογισμός, η γιόγκα, η άσκηση και τα χόμπι που μας προκαλούν ευχαρίστηση.

Υπερβολικά πολύς ή υπερβολικά λίγος ύπνος

Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται περίπου επτά έως οκτώ ώρες ύπνου τη νύχτα — ο πολύς ή πολύ λίγος ύπνος μπορεί να συμβάλει σε καρδιαγγειακά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού.

Δεν είναι μόνο η ποσότητα του ύπνου, αλλά και η ποιότητα. Ο υψηλής ποιότητας, αναγεννητικός ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς. Ο ύπνος χαμηλότερης ποιότητας συνδέεται με υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξημένη χοληστερόλη και αθηροσκλήρωση (συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες).

«Σκοπός είναι να κοιμόμαστε καλά και το αναμενόμενο χρονικό διάστημα ώστε να προστατέψουμε πραγματικά την καρδιά μας», καταλήγει ο Ταντγουάλκαρ.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!