Θλίψη αλλά και αγωνία είχε σκορπίσει η είδηση ότι η πριγκίπισσα της Ουαλίας, Κέιτ Μίντλετον, διαγνώστηκε με καρκίνο τον περασμένο Μάρτιο, μια ενημέρωση που έκανε η ίδια μέσα από ένα συγκινητικό βίντεο. Μόλις πριν από λίγες μέρες, θέλησε να επικαιροποιήσει τα δεδομένα σχετικά με την υγεία της. Μέσω ενός βίντεο, μοιράστηκε την ανακούφισή της που η πορεία της χημειοθεραπείας της έχει πλέον ολοκληρωθεί, δίνοντας μια αχτίδα ελπίδας.
Με αφορμή την περίπτωση της πριγκίπισσας, ο Δρ Liam Humphreys, Ανώτερος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Sheffield Hallam, με άρθρο του στο The Conversation, παρουσιάζει τους καλύτερους τρόπους φροντίδας του σώματος πριν και μετά την επίπονη διαδικασία της χημειοθεραπείας.
Οι κινήσεις κλειδιά στη χημειοθεραπεία
Παρότι η χημειοθεραπεία είναι σωματικά και ψυχικά εξαντλητική, υπάρχουν ενθαρρυντικές μελέτες που αποδεικνύουν ότι οι παρενέργειες αντιμετωπίζονται καλύτερα εστιάζοντας στη διατροφή, στην άσκηση και στην ψυχική υγεία τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Η σωστή διατροφή μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθεί σταθερό το βάρος των ασθενών και να αποφευχθεί ο υποσιτισμός, παραμένει όμως πρόκληση λόγω των αλλαγών που συντελούνται στη γεύση και στην όρεξη. Οι εύπεπτες τροφές με ουδέτερη γεύση, όπως η βρώμη και τα αυγά, ενδεχομένως να είναι καλύτερα ανεκτές κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και ενέργεια, όπως τα βούτυρα ξηρών καρπών, τα αποξηραμένα φρούτα, το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, αποτελούν επίσης κορυφαίες επιλογές.
Σημαντικό ρόλο παίζει και η άσκηση, ακόμη και αν οι ασθενείς παλεύουν με την κόπωση. Η ήπια κίνηση, όπως το περπάτημα, οι διατάσεις ή η γιόγκα, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της φυσικής κατάστασης, στη μείωση της κόπωσης που σχετίζεται με τη θεραπεία και στην τόνωση της διάθεσης. Μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική, μέτριας έντασης άσκηση κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας των ασθενών, να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου τους και να μειώσει τα συναισθήματα άγχους και κατάθλιψης. Αν και είναι σημαντικό να μην υπερβάλλετε, ακόμη και λίγα λεπτά καθημερινής δραστηριότητας μπορούν να κάνουν τη διαφορά.
Τέλος, η διαχείριση του άγχους, της κατάθλιψης και του στρες είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική ευεξία, γεγονός που αναδείχθηκε και από το μήνυμα της πριγκίπισσας της Ουαλίας. Μια μελέτη του 2022 διαπίστωσε ότι η διατήρηση ενός ισχυρού δικτύου συναισθηματικής υποστήριξης μπορεί να μειώσει το άγχος που σχετίζεται με τη θεραπεία και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής.
Τι έπεται της χημειοθεραπείας;
Μετά την ολοκλήρωση της χημειοθεραπείας, η ανάρρωση είναι μια σταδιακή διαδικασία, καθώς ο οργανισμός χρειάζεται χρόνο για να ανακτήσει τη δύναμή του και να αποκαταστήσει τις επιπτώσεις της θεραπείας. Στο βίντεο, η πριγκίπισσα και η οικογένειά της περπατούν και παίζουν σε χωράφια και δάση, τονίζοντας την αξία της δραστηριότητας και της σύνδεσης με την ύπαιθρο. Οι συμμετέχοντες σε μια μελέτη του 2023 ανέφεραν ότι «η φύση ήταν η πιο σημαντική πηγή για την αντιμετώπιση του καρκίνου τους». Περαιτέρω έρευνες έδειξαν ότι «η έκθεση και η αλληλεπίδραση με το φυσικό περιβάλλον» μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της υγείας όσων αναρρώνουν από τον καρκίνο.
Η άσκηση θεωρείται σημαντική και σε αυτό το στάδιο, ακολουθώντας παρόμοιο μοτίβο με την περίοδο της θεραπείας: ξεκινήστε με ήπιες ασκήσεις, όπως περπάτημα, κολύμπι ή διατάσεις, αυξάνοντας σταδιακά την ένταση ανάλογα με το τι σας επιτρέπει το σώμα σας.
Η μέριμνα της ψυχικής υγείας δε σταματά, Καθώς οι ασθενείς προσαρμόζονται στη ζωή μετά τη θεραπεία, μπορεί να αντιμετωπίσουν συναισθήματα άγχους, αβεβαιότητας ή φόβου σχετικά με την επανεμφάνιση του καρκίνου. Αντίστοιχα, η πριγκίπισσα μίλησε για τις συναισθηματικές δυσκολίες να εξηγήσει την ασθένειά της στα παιδιά της και να αντιμετωπίσει την αβεβαιότητα για το μέλλον της. Η ψυχική ανθεκτικότητα διαδραματίζει βασικό ρόλο στη μακροπρόθεσμη ανάρρωση: η έρευνα δείχνει ότι η αντιμετώπιση των προβλημάτων ψυχικής υγείας μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής ενός ασθενούς.
Με την άσκηση, τη διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής και την εστίαση στην ψυχική τους υγεία, οι ασθενείς μπορούν να ξαναχτίσουν τη δύναμη και την ευεξία τους, καταλήγει ο ερευνητής.