O δημοφιλής πλέον τρόπος διατροφής, που στηρίζεται κυρίως στο χρόνο των γευμάτων, φαίνεται να έχει πολλά οφέλη, όπως κατά καιρούς έχουν δείξει έρευνες.
ιδικότερα, έχει βρεθεί πως μπορεί να μειώσει την περίμετρο μέσης, τη λιπώδη μάζα, τα τριγλυκερίδια, την LDL και τη συνολική χοληστερόλη, αλλά και τη συστολική αρτηριακή πίεση.
Τώρα, ερευνητές από το Ινστιτούτο Βιολογικών Μελετών Salk και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια διαπίστωσαν ότι η χρονοπεριορισμένη διατροφή (Time-Restricted Eating – TRE), σε συνδυασμό με την τυπική διατροφική καθοδήγηση, οδήγησε σε βελτιώσεις στον έλεγχο της γλυκόζης και την απώλεια βάρους σε ενήλικες με μεταβολικό σύνδρομο.
Η τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη περιλάμβανε 108 συμμετέχοντες και παρακολούθησε τις διατροφικές τους συνήθειες μέσω της εφαρμογής myCircadianClock (mCC).
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ομάδα που ακολούθησε τη χρονοπεριορισμένη διατροφή παρουσίασε μεγαλύτερες μειώσεις στη λιπώδη μάζα και βελτιώσεις στον έλεγχο της γλυκόζης σε σύγκριση με εκείνους που ακολούθησαν μόνο την τυπική διατροφική καθοδήγηση.
Η νέα αυτή έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Annals of Internal Medicine, αξιολόγησε τον αντίκτυπο της χρονοπεριορισμένης διατροφής (TRE) στη ρύθμιση της γλυκόζης, στη λιπώδη μάζα και στην απώλεια βάρους σε ενήλικες με μεταβολικό σύνδρομο.
Το μεταβολικό σύνδρομο δεν αποτελεί μια ξεχωριστή ασθένεια, αλλά έναν συνδυασμό παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών παθήσεων και υψηλής χοληστερόλης.
Σκοπός της μελέτης ήταν να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα της εξατομικευμένης χρονοπεριορισμένης διατροφής (TRE) ως παρέμβαση στον τρόπο ζωής, σε συνδυασμό με την τυπική διατροφική καθοδήγηση. Τα ευρήματα έδειξαν ότι σε συνδυασμό με την τυπική διατροφική καθοδήγηση, οδήγησε σε μέτρια καλύτερες βελτιώσεις στον έλεγχο της γλυκόζης και σε μείωση του βάρους και της λιπώδους μάζας σε σύγκριση με την τυπική διατροφική καθοδήγηση από μόνη της.
Η χρονοπεριορισμένη διατροφή (TRE), που συχνά εφαρμόζεται ως μέρος της διαλειμματικής νηστείας, κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος ως μέθοδος διαχείρισης του βάρους. Η πιο συνηθισμένη προσέγγιση περιλαμβάνει την κατανάλωση τροφής εντός ενός χρονικού διαστήματος 8 έως 12 ωρών ημερησίως, ενώ εκτός αυτής της περιόδου ακολουθείται νηστεία, επιτρέποντας μόνο νερό και ροφήματα χωρίς θερμίδες.
Προηγούμενες έρευνες υποδεικνύουν ότι η χρονοπεριορισμένη διατροφή μπορεί να προσφέρει αρκετά οφέλη για την υγεία, όπως απώλεια βάρους, ιδιαίτερα σε άτομα με υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία, καθώς και βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Άλλα πιθανά οφέλη περιλαμβάνουν τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας, τις αντιγηραντικές και αντικαρκινικές επιδράσεις, καθώς και τη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη.
Τονίζεται πως οι δύο πιο δημοφιλείς “μέθοδοι” διαλειμματικής νηστείας είναι η 16/8 (δεν τρώμε για 16 ώρες την ημέρα αλλά μόνο μέσα σε ένα “παράθυρο” 8 ωρών) και η δίαιτα 5:2
(κατανάλωση κανονικών γευμάτων για 5 ημέρες την εβδομάδα και περιορισμός των θερμίδων στις 500-600 για τις άλλες 2 ημέρες).