Είναι η πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία που οι ειδικοί στον τομέα της υγείας από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) και την Αμερικανική Εταιρεία Εγκεφαλικών Επεισοδίων (ASA) προχωρούν σε σημαντικές αναθεωρήσεις των κατευθυντήριων γραμμών τους αναφορικά με την πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου. Μεταξύ των ευρημάτων, η έκθεση που δημοσιεύτηκε τονίζει τον αντίκτυπο του Ozempic και άλλων φαρμάκων GLP-1,που χορηγούνται για την απώλεια βάρους.

Ειδικότερα, στις νέες κατευθυντήριες γραμμές, οι δύο εταιρείες συνιστούν στους γιατρούς
να εξετάσουν τη χρήση του Ozempic και άλλων φαρμάκων GLP-1 για τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου σε ασθενείς με διαβήτη και αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Οι νέες συστάσεις βασίζονται σε δεδομένα που δημοσιεύτηκαν πέρυσι, τα οποία έδειξαν ότι το φάρμακο για την απώλεια βάρους Wegovy μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο και είχαν δείκτη μάζας σώματος (BMI) αρκετά υψηλό για να θεωρηθούν “υπέρβαροι” ή “παχύσαρκοι” είδαν μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού κατά 20%.

Ο Δρ. M. Shazam Hussain, διευθυντής του Κέντρου Εγκεφαλοαγγειακών Νοσημάτων στο Ινστιτούτο Νευρολογίας της Cleveland Clinic, δήλωσε ότι η μελέτη αποτελεί μια ευκαιρία να διευρυνθεί η ενημέρωση των ανθρώπων σχετικά με τα εγκεφαλικά και να διασφαλιστεί ότι οι πληθυσμοί θα είναι πιο υγιείς.

Τι να προσέχουν οι γυναίκες

Η έκθεση κάνει επίσης για πρώτη φορά ξεχωριστές συστάσεις για άνδρες και γυναίκες, από
τότε που η AHA και η ASA ξεκίνησαν να εκδίδουν οδηγίες για την πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων.

“Στο παρελθόν, θεωρούσαμε ότι οι παράγοντες κινδύνου για τους άνδρες είναι ακριβώς οι
ίδιοι και για τις γυναίκες”, δήλωσε ο Hussain. Ωστόσο, αυτό ήταν ανακριβές.

Στις γυναίκες, οι συγγραφείς αναφέρουν ότι η εγκυμοσύνη, η ενδομητρίωση και η εμμηνόπαυση μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Τα αντισυλληπτικά μπορεί επίσης να αυξήσουν αυτόν τον κίνδυνο, αλλά έρευνες δείχνουν ότι ο ρυθμός εγκεφαλικών επεισοδίων στις γυναίκες που τα χρησιμοποιούν είναι χαμηλότερος από ό,τι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η έκθεση της AHA και της ASA επισημαίνει επίσης ότι η χρήση τεστοστερόνης από άνδρες
ηλικίας 45 έως 80 ετών ενδέχεται να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Παρόλο που οι μελέτες δείχνουν αντικρουόμενα αποτελέσματα σχετικά με τη λήψη της ορμόνης, ο FDA είχε εκδώσει προειδοποίηση το 2015 για τον πιθανό αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικών και καρδιακών προσβολών, σημειώνουν οι συγγραφείς.

Οι οδηγίες

Για την πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) και η Αμερικανική Εταιρεία Εγκεφαλικών Επεισοδίων (ASA) έχουν εκδώσει αναλυτικές οδηγίες που επικεντρώνονται στην υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και στην κατάλληλη διαχείριση των παραγόντων κινδύνου. Οι βασικές οδηγίες περιλαμβάνουν τα εξής:

Έλεγχος της αρτηριακής πίεσης: Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικά επεισόδια. Συνιστάται η τακτική παρακολούθηση και η ρύθμιση της πίεσης μέσω φαρμακευτικής αγωγής, εφόσον χρειάζεται, αλλά και με αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η μείωση του αλατιού στη διατροφή και η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας.

Διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους: Τα παραπάνω κιλά και η παχυσαρκία αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Συνιστάται η διατήρηση ενός υγιούς βάρους μέσω ισορροπημένης διατροφής και τακτικής άσκησης.

Υγιεινή διατροφή: Μια διατροφή που προστατεύει την καρδιά, όπως η μεσογειακή διατροφή, που περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, ολικής άλεσης προϊόντα, ψάρια και υγιεινά λίπη, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Η μείωση της κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών και επεξεργασμένων τροφίμων είναι επίσης σημαντική.

Άσκηση και φυσική δραστηριότητα: Η τακτική σωματική άσκηση βοηθά στη διατήρηση υγιούς καρδιάς και αγγειακού συστήματος. Συνιστάται τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης άσκησης την εβδομάδα, όπως περπάτημα ή ποδηλασία.

Διακοπή του καπνίσματος: Το κάπνισμα είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικά επεισόδια. Η διακοπή του καπνίσματος βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία και μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Περιορισμός κατανάλωσης αλκοόλ: Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια. Οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο, δηλαδή έως ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και έως δύο για τους άνδρες.

Διαχείριση του διαβήτη: Ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, επομένως η σωστή διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μέσω φαρμακευτικής αγωγής, διατροφής και άσκησης είναι κρίσιμη.

Έλεγχος της χοληστερόλης: Η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να οδηγήσει σε σχηματισμό αθηρωματικών πλακών, οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Συνιστάται τακτικός

Eλεγχος και διαχείριση της χοληστερόλης μέσω διατροφής, άσκησης και φαρμακευτικής αγωγής, εάν χρειαστεί.

Μείωση του στρες: Το χρόνιο στρες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την καρδιαγγειακή υγεία.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!