Σκορβούτο: Η ξεχασμένη ασθένεια του 18ου αιώνα επιστρέφει λόγω ακρίβειας και μοντέρνας διατροφής

Όλα όσα γνωρίζουμε γύρω από την ασθένεια αυτή και τι προβλέπουν οι γιατροί για την επανεμφάνισή της. To σκορβούτο είναι μια νόσος που αναπτύσσουν κατά κύριο λόγο οι ασθενείς με έλλειψη βιταμίνης C.

20

Το σκορβούτο, αποτελεί μια ασθένεια, που εμφανίστηκε τον 16ο αιώνα και έπληξε μεγάλες ομάδες ναυτικών μέχρι και τον 18ο. Πρόκειται για μια πάθηση που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ανεπάρκεια βιταμίνης C και σύμφωνα με γιατρούς στην Αυστραλία, ετοιμάζεται να κάνει δυναμική επάνοδο στον 21ο αιώνα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι επιστήμονες στο περιοδικό BMJ Case Reports, η κρίση του κόστους ζωής, η αδιανόητη εξάπλωση της παχυσαρκίας και τα εξαιρετικά επεξεργασμένα σνακ έχουν ως αποτέλεσμα την ανεπαρκή πρόσληψη βιταμίνης C. Και το σκορβούτο, όπως προείπαμε, είναι η νόσος που αναπτύσσουν κατά κύριο λόγο οι ασθενείς που παρουσιάζουν έλλειψη της εν λόγω βιταμίνης.

Η πιο πρόσφατη διάγνωση ασθενούς με σκορβούτο έλαβε χώρα στη Δυτική Αυστραλία και αφορά έναν μεσήλικα, που προσέτρεξε στο νοσοκομείο του Περθ, με ένα ανεξήγητο, επώδυνο εξάνθημα και μώλωπες στα πόδια. Οι εξετάσεις αίματος απέκλεισαν ένα σύνολο από ασθένειες και λοιμώξεις, προκαλώντας σύγχυση στο ιατρικό προσωπικό. Όμως, μετά από αρκετές ημέρες στο νοσοκομείο, ανιχνεύθηκε ότι ο ασθενής, τις τελευταίες μέρες πριν το νοσοκομείο, τρεφόταν κυρίως με επεξεργασμένα τρόφιμα, ενώ δεν έτρωγε σχεδόν καθόλου φρούτα και λαχανικά. Τελικά οι γιατροί διαπίστωσαν ότι ο ασθενής νοσούσε από σκορβούτο, το οποίο εάν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε θανατηφόρα αιμορραγία.

Ο συγγραφέας της έκθεσης, δρ. Άντριου Ντρούμαν, δήλωσε: «Το σκορβούτο εξακολουθεί να θεωρείται ασθένεια του παρελθόντος. Ειδικά στις ανεπτυγμένες χώρες. Ωστόσο, τελευταία εμφανίζονται σποραδικά κρούσματα σκορβούτου, ειδικά σε ηλικιωμένους, σε ασθενείς με αλκοολισμό και σε παιδιά με ψυχιατρικά ή αναπτυξιακά προβλήματα».

Και αν συνεχίσουμε να καταναλώνουμε πρόχειρο φαγητό, άφθονο αλκοόλ και να τρεφόμαστε με επεξεργασμένα σνακ – κρουασάν, μπισκότα, τσιπς – τα οποία δεν έχουν το παραμικρό θρεπτικό συστατικό, κινδυνεύουμε να «αναστήσουμε» την ξεχασμένη ασθένεια.

Ως εκ τούτου, παρόλο που πράγματι το κόστος του σούπερ μάρκετ έχει αυξηθεί κατακόρυφα, τα λαχανικά και τα φρούτα εποχής είναι σίγουρα πιο προσιτά από τις σοκολάτες, τα δημητριακά πρωϊνού με ζάχαρη, τις κατεψυγμένες λιχουδιές και τις ζύμες. Και εκτός αυτού, μας χορταίνουν και με αυτόν τον τρόπο συμβάλλουν στην εξοικονόμηση χρημάτων. Να πως λειτουργεί: Όταν έχουμε μαζί μας ένα ή δύο φρούτα – ιδανικά εσπεριδοειδή που είναι γεμάτα βιταμίνη C – θα αποφύγουμε τις θερμιδογόνες επιδρομές στον φούρνο απέναντι από τη δουλειά. Και έτσι θα σώσουμε την τσέπη, τη σιλουέτα και την υγεία μας. Δεν αξίζει τον κόπο;

(Με πληροφορίες από skynews).

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!