Τα φιστίκια peanuts, για πολλούς από εμάς, είναι η αδυναμία μας. Και τα απολαμβάνουμε τακτικά, είτε σε κάποιο φυτικό άλειμμα, είτε ατόφια και τραγανιστά, βλέποντας ταινίες ή πίνοντας ποτό στο μπαρ.
Σε ποια ποικιλία αναφερόμαστε
Τα λευκά φιστίκια είναι τα γνωστά μας αράπικα φιστίκια χωρίς όμως τη φλούδα. Στην αγορά είναι γνωστά ως peanuts. Χρησιμοποιούνται ευρέως στην μαγειρική και στην ζαχαροπλαστική. Επειδή τα φιστίκια είναι ιδιαίτερα δημοφιλή, κυκλοφορούν σε πολλές μορφές όπως επικαλυμμένα με αλεύρι και καρυκεύματα, π.χ. τα τύπου ζολίτα ή μπονίτα, τύπου κρόκερ ή πανέ.
Είναι όμως τα φιστίκια ευεργετικά για τον οργανισμό μας;
Η εύκολη απάντηση είναι «ναι». Ωστόσο, όπως κάθε τροφή, έτσι και τα φιστίκια έχουν οφέλη και πιθανά μειονεκτήματα που πρέπει να λάβουμε υπόψη. Και γνωρίζοντας τα συν και τα πλην, είναι στο χέρι μας να ενσωματώσουμε το αγαπημένο προϊόν στη διατροφή μας με τον πιο υγιεινό τρόπο.
Τι μας προσφέρουν τα φιστίκια penauts
1. Αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης
Σύμφωνα με τον Ντέστινι Μούντι, πιστοποιημένο αθλητικό διαιτολόγο «Σε κάθε 100 γραμμάρια φιστικιών, περιέχονται 25 γραμμάρια πρωτεΐνης».
Η υψηλή τους περιεκτικότητα στο εν λόγω μακροθρεπτικό συστατικό καθιστά τα φιστίκια εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουμε να αυξήσουμε την πρόσληψη πρωτεΐνης. Ειδικά αν είμαστε χορτοφάγοι ή vegans.
Επιπλέον, τα αμινοξέα που εμπεριέχονται στα φιστίκια υποστηρίζουν την επανόρθωση και την ανάπτυξη των μυών. Κι αυτό είναι απαραίτητο για όσους θέλουμε να παραμένουμε υγιείς και δραστήριοι.
2. Είναι τρομερά ευεργετικά για την καρδιαγγειακή μας υγεία
Η συμπερίληψη ξηρών καρπών όπως τα φιστίκια σε μια ισορροπημένη διατροφή είναι ένας πολύ καλός τρόπος να προστατεύσoυμε την υγεία της καρδιάς μας, την ίδια στιγμή που απολαμβάνουμε ένα σνακ γεμάτο θρεπτικά συστατικά.
«Γιατί τα φιστίκια είναι πλούσια σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, τα οποία θεωρούνται ένα κι ένα για την υγεία της καρδιάς μας», εξηγεί η Γιάννα Μασίη, personal trainer και διαιτολόγος. «Πρόκειται για λιπαρά που συμβάλλουν στη μείωση της κακής χοληστερόλης, περιορίζοντας τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, καθώς και καρδιακού και εγκεφαλικού επεισοδίου», προσθέτει η ίδια.
3. Είναι πλούσια σε μαγνήσιο.
Ένα φλιτζάνι του ελληνικού καφέ φιστίκια μας παρέχει το 30% της προτεινόμενης ημερήσιας πρόσληψης σε μαγνήσιο, ένα συστατικό απαραίτητο για την καλή υγεία των οστών και την ομαλή λειτουργία της καρδιάς και του νευρικού συστήματος.
4. Υποστηρίζουν την διαχείριση του βάρους μας
Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα τους σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, τα φιστίκια μας χορταίνουν, συμβάλλοντας στον έλεγχο της όρεξής μας και ως εκ τούτου στη μείωση της συνολικής πρόσληψης θερμίδων. Έτσι περιορίζονται οι λιγούρες και οι θερμιδογόνες επιδρομές στο ψυγείο.
5. Καταπολεμούν τη φλεγμονή
Τα φιστίκια περιέχουν αντιοξειδωτικά, με κυρίαρχα το π-κουμαρικό οξύ και την ρεσβερατρόλη, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες στο σώμα. Και μείωση του οξειδωτικού στρες σημαίνει αυτόματα και μείωση της φλεγμονής.
6. Υπόσχονται καλύτερη λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος
Τα φιστίκια είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες θεωρούνται απαραίτητες για την σωστή πέψη, αφού προάγουν τις τακτικές κινήσεις του εντέρου και καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα.
7. Συμβάλλουν στη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα
Για τον ίδιο λόγο μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών (συμπεριλαμβανομένων των φιστικιών penauts), βοηθά στην πρόληψη και τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2. Κι αυτό συμβαίνει επειδή τα καλά λιπαρά που περιέχονται στα φιστίκια επιβραδύνουν την πέψη, αποτρέποντας τις απότομες αυξομειώσεις των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.
Και σε ποια σημεία πρέπει να δώσουμε προσοχή…
1. Έχουν πολλές θερμίδες
Ενώ τα φιστίκια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, είναι εξίσου πλούσια και σε θερμίδες. Προκειμένου λοιπόν να αποφύγουμε την υπερκατανάλωση θερμίδων, καλύτερα να παίρνουμε μια μικρή χούφτα από τη σακούλα με τα φιστίκια και έπειτα, να κλείνουμε ερμητικά τη συσκευασία.
2. Περιέχουν οξαλικά
Δηλαδή ενώσεις που αν συνδεθούν με το ασβέστιο σχηματίζουν κρυστάλλους οξαλικού ασβεστίου. Και σε άτομα με ουρική αρθρίτιδα ή άλλες παθήσεις, η υψηλή κατανάλωση οξαλικών ενισχύει τον κίνδυνο σχηματισμού πέτρας στα νεφρά. Ως εκ τούτου. τα άτομα με ιστορικό πέτρας στα νεφρά θα πρέπει να μην το παρακάνουν με τα αγαπημένα μας peanuts.
3. Ενδέχεται να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο
Τα καβουρδισμένα, αλατισμένα φιστίκια περιέχουν κατά μέσο όρο 410 χιλιοστόγραμμα νατρίου ανά 100 γραμμάρια. Οπότε, όσοι παρακολουθούμε την πρόσληψη νατρίου, όπως τα άτομα με καρδιακές παθήσεις, είναι καλύτερο να επιλέγουμε ανάλατα ή ελαφρώς αλατισμένα φιστίκια, προκειμένου να αποφύγουμε την υπέρβαση του ημερήσιου συνιστώμενου ορίου νατρίου των 2.300 χιλιοστόγραμμων την ημέρα.
(Mε πληροφορίες από Eatthis).