Γράφει Θοδωρής Διάκος
Συντάκτης – Δημοσιογράφος
Ο λιναρόσπορος δεν είναι απλώς ένα τρόφιμο που απέκτησε καλή δημοσιότητα και πλέον πωλείται ως super-food. Ο λιναρόσπορος είναι στην πραγματικότητα μια τροφή που αξίζει να έχουμε στην καθημερινότητά μας, καθώς είναι από τις καλύτερες φυτικές πηγές λιπαρών ω-3, που ενισχύουν την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου. Ταυτόχρονα, είναι πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών, που σημαίνει ότι η τακτική τους κατανάλωση μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό μας ενέργεια, να βελτιώσει τον μεταβολισμό και να κάνει τα γεύματά μας πιο χορταστικά, ενισχύοντας έτσι και την προσπάθειά μας για ρύθμιση του βάρους μας.
Και επειδή ο πιο γνωστός τρόπος να καταναλώσουμε λιναρόσπορο είναι και ο πιο βαρετός – συγγνώμη, βρώμη – αυτές είναι μερικές εναλλακτικές. Επειδή το ξέρουμε ότι είναι δύσκολο να πείσεις κάποιον να φάει περισσότερη βρώμη, όσο υγιεινή κι αν είναι.
Σημαντική σημείωση: Θυμηθείτε ότι για να πάρετε τα μέγιστα οφέλη του λιναρόσπορου, πρέπει να είναι κοπανισμένος. Αν τα σπόρια είναι ολόκληρα, ο οργανισμός μας δεν μπορεί να τα διασπάσει αποτελεσματικά, συνεπώς δεν απορροφούμε πολλά από τα θρεπτικά συστατικά τους.
Ρίξτε τους σε γιαούρτι
Το γιαούρτι είναι ιδανικό για πρωινό ή απογευματινό σνακ, και μια κουταλιά της σούπας κοπανισμένος λιναρόσπορος μέσα θα το απογειώσει διατροφικά. Για να το κάνετε σχεδόν πλήρες γεύμα, συνδυάστε το με κατεψυγμένα μούρα.
Ρίξτε τον και σε κλασικά δημητριακά πρωινού
Ακόμα κι αν το πρωινό σας δεν είναι φτιαγμένο από δημητριακά ολικής άλεσης, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε την έξτρα γεύση του λιναρόσπορου, όπως και την διαφορετική του υφή. Επιπλέον, ο συνδυασμός γεύσεων μπορεί να σας βοηθήσει να συνηθίζετε δημητριακά που περιέχουν λιγότερη ζάχαρη.
Ανακατέψτε τον μέσα σε smoothies
Είναι εκπληκτικός τρόπος να βάλετε έξτρα πρωτεΐνη σε ένα smoothie, αλλά και έξτρα όγκο, καθώς ο λιναρόσπορος που ανακατεύεται με τα υπόλοιπα υγρά θα φουσκώσει. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να καταναλώνετε συνολικά λιγότερες θερμίδες.
Χρησιμοποιήστε τον σε μπισκότα και τηγανίτες
Είναι εύκολος τρόπος να αποφύγετε λίγο αλεύρι, ή και αυγά. Ίσως χρειαστεί λίγες δοκιμές για να βρείτε την σωστή σύσταση, αλλά αξίζει για την έξτρα θρεπτική αξία που μπορεί να δώσει σε τροφές που – δεν χρειάζεται να – είναι «ένοχες απολαύσεις». Σε πολλές vegan συνταγές θα δείτε τον λιναρόσπορο να χρησιμοποιείται ως εναλλακτικό για δέσιμο του αυγού: Για να το καταφέρετε αυτό, αναμείξτε μια κ.σ. κοπανισμένο λιναρόσπορο με 3 κ.σ. νερό. Αφήστε το μείγμα για 5-10 λεπτά, μέχρι να γίνει σαν τζελ.
Αναμείξτε τους σε σαλάτες
Επιπλέον γεύση και θρεπτική αξία, και επίσης μπορούν να μπλέξουν πολύ ωραία και σε dressings για να τα κάνουν πιο παχύρρευστα. Ο λιναρόσπορος, επίσης, θα μπορούσε να αναμειχθεί υπέροχα με γκουακαμόλε ή χούμους, κάνοντάς τα ακόμα πιο χορταστικά – αρκεί να προσέχετε τις θερμίδες.
Βάλτε τους σε σούπες
Είναι επίσης ένας εκπληκτικός τρόπος να κάνετε τις σούπες σας ακόμα πιο χορταστικές λόγω των περισσότερων θερμίδων. Η πιο έντονη (λόγω της θερμότητας) γεύση των σπόρων μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε το αλάτι στις σούπες σας, καθώς μπορεί να πάει το γευστικό προφίλ τους αλλού, χωρίς να χρειάζεται προσθήκες.