Κινέζοι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο φάρμακο για την υπέρταση θα μπορούσε να αποδειχθεί ισχυρό στη θεραπεία ενός σπάνιου, αλλά εξαιρετικά επιθετικού, όγκου στον εγκέφαλο.
Το κρανιοφαρυγγίωμα είναι ένας καλοήθης όγκος, που μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές λόγω της ανάπτυξής του κατά μήκος των κρίσιμων νευρικών δομών του εγκεφάλου κοντά στον υποθάλαμο και την υπόφυση.
Η κύρια θεραπευτική επιλογή επί του παρόντος είναι η χειρουργική επέμβαση, η οποία ενέχει υψηλούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης της υποτροπής του όγκου.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Indipendent, ερευνητές από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημόνων διαπίστωσαν ότι η βεσυλική αμλοδιπίνη έχει ισχυρές επιδράσεις στον όγκο.
Στη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science Translational Medicine», οι επιστήμονες ανέπτυξαν δύο μοντέλα ποντικιών για να αναπαραγάγουν το κρανιοφαρυγγίωμα.
Τα μοντέλα μιμήθηκαν την παθολογική εξέλιξη του όγκου, επιτρέποντας στους επιστήμονες να μελετήσουν τις συνδέσεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων του υποθαλάμου και των κυττάρων του κρανιοφαρυγγιώματος. Διαπίστωσαν ότι η ενεργοποίηση ορισμένων νευρώνων επιτάχυνε την ανάπτυξη του όγκου ενώ η μείωση της δραστηριότητας των νευρικών κυττάρων την ανέστειλε.
Οι ερευνητές εξέτασαν περίπου 3.000 ενώσεις για πιθανές αντικαρκινικές ιδιότητες και εντόπισαν 74 που έδειχναν πολλά υποσχόμενες.
Μία από αυτές, η βεσυλική αμλοδιπίνη, ένας αναστολέας διαύλων ασβεστίου που συνήθως συνταγογραφείται για την υπέρταση, αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματική στην καταστολή της ανάπτυξης του όγκου.
Το προφίλ ασφάλειας και η ευρεία χρήση του θα μπορούσαν να καταστήσουν το φάρμακο βασικό υποψήφιο για την αντιμετώπιση του όγκου, επισημαίνουν οι επιστήμονες, οι οποίοι υποψιάζονται πως το φάρμακο δρα μπλοκάροντας τα σήματα ασβεστίου που είναι βασικά για την επικοινωνία μεταξύ των νευρικών κυττάρων του υποθαλάμου και των καρκινικών κυττάρων.
«Μέσω στενής συνεργασίας με νευροχειρουργούς, νευρολόγους, ενδοκρινολόγους και ογκολόγους, θα προωθήσουμε τον κλινικό μετασχηματισμό αυτού του φαρμάκου προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες των ασθενών», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Wu Qingfeng στη South China Morning Post.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, απαιτείται περαιτέρω επαλήθευση των επιδράσεων του φαρμάκου στον ανθρώπινο εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης των πιθανών παρενεργειών του.