Οι θρεπτικές ιδιότητες των αμυγδάλων και οι επιδράσεις στην υγεία του ανθρώπου
Τα αμύγδαλα, αυτοί οι μικροί καρποί που φέρουν μεγάλα οφέλη για την υγεία, είναι γνωστά για την πλούσια θρεπτική τους αξία και τις πολυάριθμες επιδράσεις τους στην ανθρώπινη υγεία όταν καταναλώνονται τακτικά.
Πλήθος Θρεπτικών Συστατικών
Αρχικά, τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Αποτελούν επίσης έναν καλό φυσικό πηγή αντιοξειδωτικών και υγιών μονοακόρεστων λιπαρών. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι μονοακόρεστες λιπαρές ουσίες μπορούν να μειώσουν το επίπεδο της κακής χοληστερόλης (LDL) στο αίμα και να βελτιώσουν την καρδιακή υγεία (Fuente: American Journal of Clinical Nutrition).
Μείωση του Κινδύνου Χρόνιων Παθήσεων
Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition έδειξε ότι η τακτική κατανάλωση αμυγδάλων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης τύπου 2 διαβήτη και καρδιακών παθήσεων, χάρη στην υψηλή συγκέντρωση ινών και υγιών λιπαρών στον καρπό. Επιπλέον, η βιταμίνη Ε που περιέχουν τα αμύγδαλα παίζει αντιοξειδωτικό ρόλο, βοηθώντας στη μάχη ενάντια στο οξειδωτικό στρες και τις φλεγμονές που είναι υπεύθυνες για πολλές χρόνιες ασθένειες.
Διαχείριση Βάρους και Υγεία του Δέρματος
Πέρα από τις καρδιαγγειακές και μεταβολικές επιδράσεις, τα αμύγδαλα έχουν επίσης θετική επίδραση στη διαχείριση του βάρους. Ένα άρθρο στο International Journal of Obesity τόνισε ότι η κατανάλωση αμυγδάλων μπορεί να προωθήσει την αίσθηση κορεσμού και να μειώσει την πρόσληψη θερμίδων σε επόμενα γεύματα. Αυτό είναι σημαντικό για την προώθηση απώλειας βάρους ή τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε των αμυγδάλων συμβάλλει σε υγιές δέρμα, καθώς η βιταμίνη αυτή υποστηρίζει τη διατήρηση τους των κυττάρων και της υγρασίας του δέρματος.
Συμπεράσματα
Αν και τα αμύγδαλα φέρουν πολλά οφέλη όταν καταναλώνονται σε καθημερινή βάση, είναι σημαντικό να καταναλώνονται με μέτρο, καθώς είναι πυκνά σε θερμίδες. Η σύσταση είναι η καθημερινή κατανάλωση μιας χούφτας αμυγδάλων, περίπου 30 γραμμάρια, για να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη χωρίς να προσλάβει κάποιος υπερβολικές θερμίδες. Με αυτό τον τρόπο, τα αμύγδαλα μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.