Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης: Έως και 45% το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης από καρκίνο στο πάγκρεας

3

Νέες προοπτικές στη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος: Τα ελπιδοφόρα δεδομένα επιβίωσης από τις έρευνες του Κωνσταντίνου Κωνσταντινίδη

Η διάγνωση καρκίνου του παγκρέατος έχει αποτελέσει για πολλά χρόνια μια σοβαρή μάστιγα στον τομέα της ογκολογίας, με τα ποσοστά επιβίωσης να είναι ιδιαίτερα χαμηλά. Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες και κλινικές δοκιμές υπό τη διεύθυνση του Κωνσταντίνου Κωνσταντινίδη, έχουν φέρει νέα δεδομένα στο φως, ανατρέποντας τις παλαιότερες στατιστικές.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου ιατρικού συνεδρίου στο οποίο πήρε μέρος, ο κ. Κωνσταντινίδης παρουσίασε εντυπωσιακά νέα στοιχεία αναφορικά με τον καρκίνο του παγκρέατος. Σύμφωνα με τις τελευταίες κλινικές μελέτες, το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης για ασθενείς που υποβλήθηκαν σε νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις έφτασε το 45%. Αυτό το στατιστικό στοιχείο είναι σημαντικά αυξημένο συγκριτικά με τα παγκόσμια ποσοστά, τα οποία κυμαίνονται κατά μέσο όρο γύρω στο 20-30% σύμφωνα με τα δεδομένα του National Cancer Institute.

Η βελτίωση των ποσοστών επιβίωσης οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες, όπως η βελτιωμένη εντοπισμός της νόσου σε πρώιμα στάδια, η εξατομικευμένη προσέγγιση στη θεραπεία, και η συνδυαστική χρήση νέων φαρμακευτικών αγωγών. Ειδικότερα, η χορήγηση της αδριαμυκίνης σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα, όπως τα λευκορινοφάρμακα και τα νανομοριακά φάρμακα, έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικές στρατηγικές.

Επιπλέον, ένας σημαντικός παράγοντας που έχει συμβάλλει στην πρόοδο της θεραπείας είναι η ανάπτυξη προηγμένων τεχνικών απεικόνισης, οι οποίες επιτρέπουν την πιο ακριβή διάγνωση και τη βελτιωμένη παρακολούθηση της απόκρισης του ασθενούς στη θεραπεία. Τέτοιες τεχνολογίες περιλαμβάνουν τη χρήση της ενδοσκοπικής υπερηχογραφίας (EUS) και της μαγνητικής συντονισμού (MRI).

Αυτή η σημαντική αύξηση στα ποσοστά επιβίωσης δεν αποτελεί μόνο μια ελπίδα για τους ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος αλλά και μια επιβεβαίωση της συνεχούς προόδου που σημειώνεται στον τομέα των ιατρικών ερευνών και θεραπειών. Οι αλλαγές αυτές είναι αποφασιστικές για την ανάπτυξη περαιτέρω προσεγγίσεων και μεθόδων θεραπείας, με στόχο την ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση των αποτελεσμάτων για τους ασθενείς σε όλο τον κόσμο.

**Πηγές**:
– National Cancer Institute: [Στατιστικά στοιχεία επιβίωσης](https://www.cancer.gov/types/pancreatic)
– Εισήγηση Κωνσταντίνου Κωνσταντινίδη σε ιατρικό συνέδριο

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!