More
    Αρχική ΥΓΕΙΑ

    Προκαλεί το γάλα ημικρανίες; Τι δείχνει νέα έρευνα & τι να κάνετε

    10

    Αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες αναπηρίας.

    Έρευνες δείχνουν ότι διάφορα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, του μαγνησίου και της βιταμίνης Β2, μπορούν να ανακουφίσουν από την ένταση και τη συχνότητα των ημικρανιών.

    Επιπλέον, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η εξάλειψη των τροφίμων που περιέχουν λακτόζη μπορεί να μειώσει τη συχνότητα των πονοκεφάλων, ειδικά σε άτομα με παθήσεις όπως η δυσανεξία στη λακτόζη.

    Νέα μελέτη εξέτασε τη σχέση της κατανάλωσης γάλακτος και του επιπολασμού των ημικρανιών σε ενήλικες, εστιάζοντας σε παράγοντες όπως ο τύπος του γάλακτος και ο ρόλος που παίζουν άλλες συνήθειες.

    Οι ερευνητές διαπίστωσαν μέτρια αλλά στατιστικά σημαντική συσχέτιση του είδους του γάλακτος που καταναλώνεται και της συχνότητας εμφάνισης ημικρανιών.

    Συγκεκριμένα, ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση αποβουτυρωμένου γάλακτος συσχετίστηκε με χαμηλότερο επιπολασμό ημικρανιών συγκριτικά με το γάλα με πλήρη λιπαρά.

    Το γάλα είναι ένα πλούσιο σε βασικά θρεπτικά συστατικά όπως η ριβοφλαβίνη, η βιταμίνη D και το ασβέστιο, τα οποία μπορεί να προστατεύουν από τις ημικρανίες.

    Ωστόσο, η έρευνα σχετικά με την επίδραση του γάλακτος στις ημικρανίες, έχει δώσει αντιφατικά ευρήματα. Κάποιες μελέτες υπογραμμίζουν τον ρόλο της περιεκτικότητας του γάλακτος σε λιπαρά, ιδιαίτερα στο πλήρες γάλα, το οποίο θα μπορούσε να συμβάλει στην εμφάνιση ημικρανίας λόγω αυξημένης φλεγμονής και αλλαγής του μεταβολισμού των λιπιδίων.

    Επομένως, ο τύπος του γάλακτος που καταναλώνεται, μπορεί να επηρεάσει τις επιδράσεις του, με το αποβουτυρωμένο γάλα να περιέχει σημαντικά λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και προφλεγμονώδη λιπίδια από το πλήρες γάλα.

    Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης γάλακτος και του επιπολασμού της ημικρανίας σε Αμερικανούς ενήλικες, λαμβάνοντας υπόψη το είδος του γάλακτος που καταναλώνεται και πιθανούς παράγοντες του τρόπου ζωής που μπορεί να επηρεάσουν αυτή τη σχέση.

    Ανέλυσαν δεδομένα από την Εθνική Έρευνα Υγείας και Διατροφής (NHANES) που συλλέχθηκαν από το 1999 έως το 2004. Ο πληθυσμός της μελέτης περιελάμβανε 15.332 ενήλικες άνω των 20 ετών, οι οποίοι συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο για την ημικρανία. Ο τελικός αριθμός των συμμετεχόντων ήταν 8.850 άτομα.

    Από αυτούς το 20% ανέφεραν ότι είχαν ημικρανίες. Σε σύγκριση με τα άτομα που κατανάλωναν μόνο πλήρες γάλα, όσοι κατανάλωναν αποκλειστικά αποβουτυρωμένο γάλα είχαν σημαντικά χαμηλότερες πιθανότητες να αναφέρουν ημικρανίες.

    Η συσχέτιση παρέμεινε ισχυρή ακόμη και αφού λήφθηκαν υπόψιν παράγοντες όπως η πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης Β.

    Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι η συσχέτιση μεταξύ αποβουτυρωμένου γάλακτος και χαμηλότερου επιπολασμού ημικρανίας, παρέμεινε σταθερή σε όλες τις υποομάδες που ορίζονται από το φύλο, την ηλικία, τον Δείκτη Μάζας Σώματος, την οικογενειακή κατάσταση και το εισόδημα του νοικοκυριού, γεγονός που υποδηλώνει ότι η σχέση αυτή δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένες υποομάδες.

    Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση αποβουτυρωμένου γάλακτος μπορεί να σχετίζεται αντιστρόφως ανάλογα με την εμφάνιση ημικρανίας, ιδίως σε σύγκριση με το πλήρες γάλα.

    Η αντικατάσταση του πλήρους γάλακτος με αποβουτυρωμένο γάλα θα μπορούσε να αποτελέσει μια προσιτή διατροφική τροποποίηση για τη διαχείριση των ημικρανιών.

    Το αποβουτυρωμένο γάλα είναι χαμηλότερο σε κορεσμένα λιπαρά και μπορεί να μειώσει τη φλεγμονώδη σηματοδότηση. Είναι επίσης πλούσιο σε ριβοφλαβίνη και τρυπτοφάνη, που υποστηρίζουν τον ενεργειακό μεταβολισμό και τη σύνθεση της σεροτονίνης, οι οποίες εμπλέκονται στην παθοφυσιολογία της ημικρανίας.

    Συνολικά, η μελέτη εμπλουτίζει τη βιβλιογραφία σχετικά με τον πιθανό ρόλο της διατροφής στην πρόληψη της ημικρανίας.

    Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό BMC Nutrition.

    Πηγή: Onmed Υγεία

    Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Captcha verification failed!
    CAPTCHA user score failed. Please contact us!