Παρά το γεγονός ότι τείνει να επικρατεί η ιδέα ότι οι διατροφικές διαταραχές πλήττουν κυρίως τα έφηβα κορίτσια, η πραγματικότητα είναι πολύ πιο περίπλοκη. Οι ειδικοί, Gemma Sharp, Καθηγήτρια και Κλινική Ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ, Amy Burton, Λέκτορας Κλινικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας Σίδνεϊ, και Megan Lee, Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Bond, επισημαίνουν σε άρθρο τους στο The Conversation ότι η επιρροή των διατροφικών διαταραχών εκτείνεται σε μεγαλύτερες ηλικίες, και ειδικά στις γυναίκες άνω των 30 ετών.
Οι διατροφικές διαταραχές, όπως η ανορεξία, η βουλιμία και η υπερφαγία, πλήττουν ένα πολύ σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού. Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται αύξηση της συχνότητας εμφάνισης αυτών των διαταραχών, και όχι αποκλειστικά στους εφήβους. Οι επιστήμονες αναφέρουν, ειδικότερα, ότι οι γυναίκες μέσης ηλικίας, από 30 έως 50 ετών, παρουσιάζουν αυξημένη ευαισθησία στις διαταραχές που σχετίζονται με την εικόνα του σώματος και τη διατροφή.
Τα τρία «Ε»: Εφηβεία, εγκυμοσύνη και εμμηνόπαυση
Για να γίνουν πιο σαφείς οι λόγοι για τους οποίους οι διατροφικές διαταραχές επηρεάζουν γυναίκες διαφόρων ηλικιών, πρέπει να εξετάσουμε τις τρεις πιο σημαντικές φάσεις της ζωής τους: Την εφηβεία, την εγκυμοσύνη και την εμμηνόπαυση. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Butterfly Foundation, σε αυτές τις περιόδους, οι γυναίκες διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιαστούν διατροφικές διαταραχές.
Οι ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι εξής:
- Έφηβες (15-17 ετών): Η εφηβεία είναι μια περίοδος έντονων αλλαγών στο σώμα και την ψυχολογία, με πολλές νεαρές κοπέλες να αντιμετωπίζουν τις πρώτες ανησυχίες τους για το βάρος και την εικόνα του σώματός τους. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, σχεδόν το 40% των κοριτσιών στην ηλικία αυτή εκφράζουν ανησυχίες για την εικόνα του σώματός τους και παρουσιάζουν διατροφικές διαταραχές.
- Εγκυμοσύνη: Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι γυναίκες βιώνουν σημαντικές σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές. Αν και οι κοινωνικές πιέσεις για το «ιδανικό» σώμα υποχωρούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το 70% των γυναικών εκφράζει δυσαρέσκεια για το βάρος του και την εικόνα του σώματός του μετά τον τοκετό. Πολλές γυναίκες, μάλιστα, αισθάνονται πίεση να επιστρέψουν γρήγορα στην προ εγκυμοσύνης εικόνα τους, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές διαταραχές.
- Εμμηνόπαυση: Η μετάβαση στην εμμηνόπαυση, με τις ορμονικές αλλαγές που τη συνοδεύουν, είναι επίσης μία περίοδος όπου οι γυναίκες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο διατροφικών διαταραχών. Πολλές γυναίκες αυτής της ηλικίας, συνήθως γύρω στα 40-50 έτη, αναφέρουν έντονη δυσαρέσκεια για την εικόνα του σώματός τους, λόγω της αλλαγής της κατανομής του λίπους και της αύξησης του βάρους. Το 35,7% των γυναικών ηλικίας 55-64 και το 32,6% των γυναικών ηλικίας 35-44 εκφράζουν ανησυχίες για την εικόνα του σώματός τους, με την εμμηνόπαυση να πυροδοτεί επιπλέον άγχος.
Οι βασικές αιτίες των διατροφικών διαταραχών
Πολλοί είναι οι παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη διατροφικών διαταραχών σε αυτές τις φάσεις της ζωής. Οι ορμονικές αλλαγές είναι σίγουρα σημαντικές, αλλά εξίσου καθοριστικό ρόλο παίζουν οι κοινωνικές πιέσεις και η σύγκρουση με τα κοινωνικά πρότυπα ομορφιάς. Ειδικά στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, όπως αυτές που περνούν στην εμμηνόπαυση, η αλλαγή του σώματος δημιουργεί έντονα συναισθήματα απώλειας ταυτότητας και άγχους για την εξωτερική εμφάνιση.
Παρά το γεγονός ότι οι περιπτώσεις διατροφικών διαταραχών αυξάνονται συνεχώς σε γυναίκες όλων των ηλικιών, η πλειονότητα της έρευνας εξακολουθεί να επικεντρώνεται κυρίως στην πρόληψη και τη θεραπεία των εφήβων. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για υπηρεσίες που να βοηθούν τις γυναίκες στην εγκυμοσύνη και την εμμηνόπαυση. Η έλλειψη ενημέρωσης και εκπαίδευσης των ειδικών για τα θέματα αυτά δημιουργεί προβλήματα και κενά στην υποστήριξη των γυναικών.
Οι ειδικοί τονίζουν την ανάγκη καλύτερης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης γύρω από τις διατροφικές διαταραχές, ώστε οι γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας, να μπορέσουν να αναγνωρίσουν άμεσα τα σημάδια αυτών των προβλημάτων και να απευθυνθούν στον κατάλληλο ειδικό, χωρίς τον φόβο του στίγματος.
Πηγή: Ygeiamou