Πόσο μπορώ να ασκηθώ αν είμαι πάνω από 50 ετών?

150

Η τακτική γυμναστική μας βοηθάει να διατηρούμε την καλή φυσική μας κατάσταση, μειώνει τον κίνδυνο για πολλές παθήσεις, ανεβάζει την ψυχολογίας μας, βελτιώνει τον ύπνο και τα επίπεδα του στρες… Η γυμναστική είναι ένα φάρμακο για τον οργανισμό μας. Τι συμβαίνει όμως όταν το σώμα μας αρχίζει, σιγά-σιγά, να μην είναι πλέον τόσο ανθεκτικό; Πόση γυμναστική μπορούμε να κάνουμε με ασφάλεια, και πώς θα αποφύγουμε τυχόν τραυματισμούς;

Η απάντηση ίσως είναι πιο περίπλοκη από ό,τι νομίζαμε. Πολλές φορές έχει να κάνει με τον κάθε ένα από εμάς ξεχωριστά. Για παράδειγμα, κάποιος που ασκείται τακτικά εδώ και πολλά χρόνια, δεν πρόκειται να έχει μεγάλο πρόβλημα. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως και κάποιος  που δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά με την γυμναστική μέχρι κάποια προχωρημένη ηλικία έχει φτάσει στο τέλος της γραμμής, και δεν θα μπορεί να ξεκινήσει ένα καινούριο πρόγραμμα. Ποτέ δεν είναι αργά.

Για τις γυναίκες, η ηλικία των 50 είναι περίεργη περίοδος. Υπάρχουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, που προκαλούν αύξηση βάρους, έλλειψη μυϊκής μάζας και οστικής πυκνότητας. Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορεί να είναι πιο ήπια αν ασκείστε, συνδυάζοντας ασκήσεις ενδυνάμωσης με αεροβική άσκηση, για τουλάχιστον δυόμισι ώρες την εβδομάδα.

Η ένταση της γυμναστικής έχει πάντα να κάνει με το άτομο, τις πιθανές παθήσεις από τις οποίες πάσχει και το περιορίζουν. Για παράδειγμα, ένας ασθενής με υπέρταση μπορεί να έχει πρόβλημα με την yoga. Κάποιος με οστεοπόρωση μπορεί να έχει πρόβλημα με το τρέξιμο και τις ασκήσεις υψηλής έντασης, ίσως και με το γρήγορο περπάτημα.

Πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε καινούριο πρόγραμμα γυμναστικής, πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Θα σας πει με σιγουριά αν αυτό που σκέφτεστε είναι ασφαλές για εσάς, αλλά μπορεί να έχει και πολύ καλές προτάσεις.

Αν, κατά την διάρκεια της γυμναστικής, αισθανθείτε ζάλη, ναυτία ή έντονο πόνο, σταματήστε να γυμνάζεστε αμέσως και μιλήστε με τον γιατρό σας.

Οι πιο ασφαλείς ασκήσεις, ειδικά για άτομα προχωρημένης ηλικίας, είναι ενδεικτικά οι εξής:

  • Γρήγορο περπάτημα, σε επίπεδη επιφάνεια. Ο ρυθμός πρέπει να είναι όσο γρήγορος χρειάζεται για να μπορείτε να μιλήσετε χωρίς να λαχανιάζετε.
  • Ασκήσεις με βάρη, ανάλογα με την δύναμή σας.
  • Ασκήσεις που χρησιμοποιούν το βάρος του σώματος, όπως καθίσματα και κάμψεις.
  • Yoga, Τάι Τσι, Πιλάτες.
Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις