Διαβάστε κάποιες χρήσιμες συμβουλές αγοράς τροφίμων για το διάστημα του καλοκαιριού, από το Logodiatrofis και τον Κλινικό Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, Κωνσταντίνο Αποστολάκη.
Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, κυρίως λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας που επιταχύνει την γρήγορη αλλοίωση των τροφίμων, υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης ασθενειών από τροφοδηλητηριάσεις.
Θα πρέπει επομένως να είμαστε πολύ προσεκτικοί τόσο στην αγορά και συντήρηση των τροφίμων, όσο και στην επιλογή των χώρων μαζικής εστίασης, κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.
Παρακάτω σας παραθέτουμε πρακτικές συμβουλές για την αποφυγή πιθανών τροφικών δηλητηριάσεων από αλλοιωμένα τρόφιμα.
Γενικά
– Ελέγξτε τα βασικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των τροφίμων (χρώμα, οσμή, γεύση) καθώς και την ημερομηνία λήξεως και τις συνθήκες διατήρησής τους.
– Μην επιλέγετε και μην αφήνετε τρόφιμα εκτεθειμένα στον ήλιο ή στα έντομα.
– Τοποθετήστε τα τρόφιμα που απαιτούν συντήρηση υπό ψύξη, όσο πιο γρήγορα γίνεται στο ψυγείο μετά την αγορά τους.
Χυμοί – Εμφιαλωμένα νερά
– Αγοράζετε χυμούς και εμφιαλωμένα νερά από ψυγεία που λειτουργούν σωστά (Τα ψυγεία πρέπει να λειτουργούν σε θερμοκρασίες μικρότερες των 7 βαθμών Κελσίου και να μην είναι εκτεθειμένα στο ήλιο).
– Τηρείτε τις σωστές συνθήκες διατήρησης για χυμούς και εμφιαλωμένα νερά. Μετά το άνοιγμα του χυμού φυλάξτε τον στο ψυγείο.
– Αποφύγετε την αγορά και κατανάλωση χυμών και νερού εκτεθειμένων στο ήλιο.
Παγωτά
– Αγοράζετε από καταψύκτες που λειτουργούν σωστά. Οι καταψύκτες :
- Θα πρέπει να λειτουργούν σε θερμοκρασίες μικρότερες από –18 βαθμούς Κελσίου
- Να μην είναι εκτεθειμένοι στον ήλιο
- Να κλείνουν ερμητικά
- Να μην σχηματίζεται πάγος στο εσωτερικό τους
– Μην αγοράζετε παγωτά που εμφανίζουν ελαττώματα στη συσκευασία τους και είναι μαλακά (παραμορφωμένες ή σχισμένες συσκευασίες κ.λπ) διότι αυτό υποδηλώνει είτε προβλήματα στην λειτουργία του καταψύκτη, οπότε το παγωτό έχει εν μέρει αποψυχθεί και επανακαταψυχθεί, είτε λανθασμένους χειρισμούς από το προσωπικό στους τρόπους μεταφοράς, μεταχείρισης και διάθεσης των παγωτών στα σημεία πώλησης.
– Ελέγξτε τις ενδείξεις που αναγράφονται στη συσκευασία των παγωτών και επιδεικνύετε την απαραίτητη προσοχή στην επιλογή τους. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία δεν είναι υποχρεωτική η αναγραφή της ημερομηνίας παραγωγής και λήξης στις ατομικές συσκευασίες των παγωτών παρά μόνο στις συσκευασίες «οικογενειακού» τύπου.
– Αποθηκεύστε στην κατάψυξη του σπιτιού σας το παγωτό όσο το δυνατό γρηγορότερα μετά την αγορά του. Σε περίπτωση που το αγοράζετε από το σούπερ μάρκετ, βάλτε το τελευταίο στο καλάθι.
– Για προμήθεια χύμα παγωτού επιλέξτε καταστήματα που εφαρμόζουν κατάλληλα μέτρα υγιεινής (καθαριότητα του χώρου, προσωπικό με καθαρά ρούχα, σερβίρισμα με καθαρά εργαλεία) και ελέγξτε τις συνθήκες διατήρησης του στις βιτρίνες. Οι τελευταίες θα πρέπει να λειτουργούν σε θερμοκρασίες μικρότερες από – 14 βαθμούς Κελσίου και να μην είναι εκτεθειμένες στον ήλιο.
– Πριν την κατανάλωση του παγωτού παρατηρήστε για τυχόν σχηματισμό κρυστάλλων στο εσωτερικό της μάζας του. Οι αποχρωματισμένες περιοχές και οι μεγάλοι κρύσταλλοι πάγου στην κύρια μάζα του παγωτού αποτελούν ένδειξη απόψυξης και επανακατάψυξης, γεγονός που ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων.
Κωνσταντίνος Αποστολάκης,
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, BSc